KEY FACTORS OF THE QUALITY MANAGEMENT SYSTEM IN ENSURING THE INTERNATIONAL COMPETITIVENESS OF THE ENTERPRISE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-70-93-99

Keywords:

competitiveness, quality system, quality management, quality, international competitiveness, enterprise management, enterprise potential, resources

Abstract

The article studies the key factors of the quality management system in ensuring the international competitiveness of enterprise. It is revealed that the development of enterprise strategy, determination of its strategic goals and key factors of advantages should be carried out by employees of the enterprise familiar with the features, advantages and disadvantages of this enterprise, knowledge of the market and industry in which the enterprise operates. Each industry and each enterprise will be characterized by its own composition of key factors of the advantages of the quality management system. Four groups of key factors of the quality management system in ensuring the international competitiveness of enterprise have been identified: factors of scientific and technical advantages, which are key for the functioning and development of enterprises of high-tech industries and are based on achieving high efficiency of production organization; factors of organizational and managerial advantages of the quality management system, containing factors that are able to ensure high quality management of both production processes and, in general, high quality management of processes and functioning of the enterprise; factors of marketing advantages of the quality management system, which directly reflect those marketing components that ensure the competitiveness of activities and products of the enterprise, including in international economic markets; The factors of advantages of having knowledge and experience of the quality management system, which determine the overall accumulation of knowledge of intellectual human capital and the experience of the enterprise and its employees in the market, are the basis of the competitive potential of the enterprise and ensure the growth of competitiveness of the enterprise both in the domestic market and in the implementation of international economic activity. It is determined that in order to apply the key factors of the quality management system as the basis for competitiveness of enterprise, it is necessary to organize work and focus simultaneously on two components: management of processes of work organization and introduction of changes, as well as on management of personnel and employees.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Oksana Kyrychenko, KROK University

Doctor of Science (Economics), Associate Professor of the Department of Management Technologies  «KROK» University, Kyiv

References

Геєць В. Ліберально-демократичні засади: курс на модернізацію України. Економіка України. 2010. № 3. С. 4-20

Дейнеко Л. В. Розвиток промисловості для забезпечення зростання та оновлення української економіки: науково-аналітична доповідь. К.: Інститут економки та прогнозування НАН України, 2018. 158 с.

Drucker Peter. Innovation and Entrepreneurship: Practict and Principles. Nev York: Harper and Row Publishes, 1985. 445 p.

Гітман Л. Дж. Основи інвестування. К: Освіта, 1999. 208 с.

Індустрія 4.0. в Україні. Аналітичний огляд інноваторів та стану інновацій Україні в сфері Індустрії 4.0. К.: АППАУ, 2019. 76 с.

Капітанець Ю. Інвестиційне забезпечення фермерських господарств. Інноваційна економіка. 2010. №5. С. 141-144

Кизим М. О., Феденко Г. М. Теорія та практика оцінки пріоритетності та результативності державних цільових програм в Україні. Бізнес Інформ. 2012. № 12. С. 6-13.

Кисіль М. Інвестиційне забезпечення розвитку аграрного виробництва та сільських територій. Менеджмент. 2009. №11. С. 225-230

Кириченко О.С. Інвестиційно-інноваційне забезпечення промисловості України в умовах Четвертої промислової революції: монографія. К.: Університет економіки та права «КРОК», 2021. 368 с.

Кириченко О. С. Концептуальні засади інвестиційно-інноваційного забезпечення процесів розвитку промисловості. Науковий погляд: економіка та управління. Дніпро, 2019. № 2 (64). С. 28-34

Коденська М. Мотиваційні чинники інвестиційного забезпечення розвитку аграрно-промислового виробництва. Вісник Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України. 2013. №2. С. 62-66

Кравченко Н. Інвестиційна складова інноваційного розвитку. Теоретичні та практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності. 2011. № 12. С. 23-27

Крупка М. Фінансово-кредитний механізм інноваційного розвитку економіки України. Львів: Вид. ЛНУ імені Івана Франка, 2001. 608 с.

Morin J. Le management des ressources technologiques / J. Morin, R. Seurat. Paris : Les editions d organization, 1989.

Мілько І.В. Концептуальні підходи до управління технологічною конкурентоспроможністю підприємств Економіка та держава. 2015. № 2. С. 118-121.

Published

2023-06-30

How to Cite

Kyrychenko, O. (2023). KEY FACTORS OF THE QUALITY MANAGEMENT SYSTEM IN ENSURING THE INTERNATIONAL COMPETITIVENESS OF THE ENTERPRISE. Science Notes of KROK University, (2(70), 93–99. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-70-93-99

Issue

Section

Chapter 2. Management and administration

Most read articles by the same author(s)