ЗАСТОСУВАННЯ КОНЦЕПТУ «СИТУАЦІЯ» У ДОСЛІДЖЕННІ СОЦІАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2024-75-222-230

Ключові слова:

соціальна поведінка, особа, особистість, соціальна ситуація, психологічна ситуація, життєва ситуація, ситуаційний підхід, подія, життєвий шлях

Анотація

В роботі здійснено теоретичних аналіз концепту «ситуація» в ракурсі дослідження соціальної поведінки. Ситуація може бути розглянута як складна суб’єктивно-об’єктивна реальність, де об’єктивні складові представлені у вигляді суб’єктивного сприйняття й особистісної значущості для учасника ситуації. Поведінка в різних життєвих ситуаціях залежить як від базових особистісних утворень (когнітивних, афективних, ціннісно-смислових), так і від більш гнучких її характеристик. Особистість, будучи суб’єктом власного життя, визначає конфігурацію психологічних ситуацій, накладаючи свою унікальну рамку й використовуючи свій власний формат. При цьому цілі й потреби особистості виступають як системотворний фактор, що визначає якісну специфіку психологічної ситуації. Фактори середовища (суб’єкт-об’єктні або суб’єкт-суб’єктні інтеракції) є детермінантами, які обумовлюють визначення ситуації. Для дослідження детермінації соціальної поведінки важливо враховувати все те, що має для індивіда психічну реальність. Саме у «психологічній ситуації» утілюється образ, відбиття об’єктивної ситуації, утворене як з дійсних об’єктів, так й інтеріоризованих у минулому інформацій. У психічну ситуацію входить те, що впливає на поведінку індивіда, якщо навіть відповідної об’єктивної ситуації немає. Соціальна поведінка повинна розглядатися як процес, для вивчення якого необхідно виокремити його внутрішні протиріччя, встановити зв’язки та залежності. Поведінка має виводитися з усієї кількості одночасно співіснуючих фактів, а ці факти утворюють систему. Існування простих механічних закономірностей, що співвідносять окремі стимули з конкретними реакціями, неможливе, тому що й ті, й інші вбудовані в динамічний контекст, які видозмінює й обмежує дія цих закономірностей. Концепт «соціальна ситуація» містить у собі суб'єкта й одночасно протистоїть йому як щось зовнішнє, інше. Осмислити постійний взаємообмін між зовнішнім і внутрішнім та самоорганізацію в біосоціальній системі дозволяють ідеї необоротності, нелінійності й варіабельності розвитку, саморегуляції й емерджентних ефектів у методологічному полі системного мислення в руслі системно-синергетичного підходу.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Ольга Васильченко, ВНЗ "Університет економіки та права "КРОК"

Доктор психологічних наук, професор, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК», м. Київ, Україна

Посилання

Балл Г.А. (2006). Психология в рациогуманистической перспективе: Избранные работы. К.: Изд-во «Основа».

Балл Г.О. (2011). Трактування вчинку в теоретичному доробку С. Рубінштейна і В. Роменця. Психологія і суспільсьво. № 2. С. 124–129.

Васильченко О. М. (2013). Репродуктивна поведінка особистості. Соціально-психологічний аналіз. Луганськ. Видавництво «Ноулідж»

Васильченко О.М. (2010). Застосування структурно-функціонального підходу до аналізу соціальної поведінки особистості. Актуальні проблеми психології: Збірник наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України. Т.9, 5. 103–114.

Васильченко О.М. (2011). Застосування системного підходу до аналізу соціальної поведінки особистості. Актуальні проблеми психології: Збірник наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України. Т.7, випуск 26. 44–55.

Роменець В.А. (1998). Історія психології XX століття. К.: Либідь.

Слюсаревський М.М. (2009). Ситуація як об’єкт соціально-психологічного дослідження: історіогенез і сучасний стан проблеми. Наукові студії із соціальної та політичної психології. Збірник статей. Інститут соціальної та політичної психології НАПН України. 23. 5–24.

Downloads

Опубліковано

2024-09-27

Як цитувати

Васильченко, О. (2024). ЗАСТОСУВАННЯ КОНЦЕПТУ «СИТУАЦІЯ» У ДОСЛІДЖЕННІ СОЦІАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ. Вчені записки Університету «КРОК», (3(75), 222–230. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2024-75-222-230

Номер

Розділ

Розділ 3. Психологія