ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ МІНЛИВОГО БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА
DOI:
https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-67-9-17Ключові слова:
безпекове середовище, безпека, продовольча безпека, національна безпека, споживанняАнотація
Доведено, що право на гідне харчування, що відноситься саме до соціально-економічних прав людини, гарантується та забезпечується у рамках здійснення продовольчої політики держави. Соціальну функцію держави можна структурно уявити як комплекс елементів, кожен із яких знаходить вираз у конкретному напрямі соціальної діяльності держави. Забезпечення продовольчої безпеки є одним з цих елементів і в сьогоднішніх умовах набуває неабияку актуальність для України. Основною метою дослідження є характеристика особливостей забезпечення продовольчої безпеки України в умовах мінливого безпекового середовища. За результатами проведеного дослідження було визначено ключові особливості стану продовольчої безпеки України. Визначено, що продовольчу безпеку України загалом, та її суб'єктів зокрема, можна визначити, як невід'ємний фактор збереження національного суверенітету, основну складову державної демографічної політики, з метою забезпечення гарантованості якості високих стандартів життєзабезпечення населення не лише у середньостроковій, а й у довгостроковій перспективі. Встановлено, що забезпечення належного рівня продовольчої безпеки стимулює економіку держави – як за допомогою науково-технічного прогресу, так і через підтримку виробників продовольства, стимулюючи їх до вдосконалення технологій. Отже, дуже важливу роль відіграє зростання реальних доходів населення, їхня купівельна спроможність, стабільна економічна ситуація в державі. Визначено, що продовольча безпека складається із здатності держави, її окремих інститутів, агропромислового комплексу та фермерських господарств забезпечити виробництво доступної продукції для всіх категорій громадян. Продовольча безпека являє собою гарантований обсяг продовольства, необхідний і забезпечуваний внутрішніми джерелами споживання державою та її регіонів. Проведено дослідження ключових елементів забезпечення продовольчої безпеки України в умовах мінливого безпекового середовища.
Завантаження
Посилання
Ali AA, Usman AM, Badebo FB, Tilahun SH. Exploring the patterns of multisectoral approach in fighting COVID-19 Pandemic in SNNPR, Ethiopia: A qualitative case study approach. PLoS ONE. 2022; 17(2): e0263667. pmid:35213548
Mondal B. K., Sahoo S., Paria P., Chakraborty S., & Alamri A. M. Multi-sectoral impact assessment during the 1st wave of COVID-19 pandemic in West Bengal (India) for sustainable planning and management. Arabian Journal of Geosciences. 2021; 14(23), 2448. https://doi.org/10.1007/s12517-021-08836-z
Syafiq A., Fikawati S. & Gemily S.C. Household food security during the COVID-19 pandemic in urban and semi-urban areas in Indonesia. J Health Popul Nutr. 2022; 41, 4. pmid:35189982
Aaron A., Baidya A., Wang J., Chan C., Wetzler E., & Kang Y. The Early Impacts of COVID-19 on Food Security and Livelihood in Vietnam. Frontiers in Sustainable Food Systems. 2021; 5.
Devereux S, Béné C, Hoddinott J. Conceptualising COVID-19’s impacts on household food security. Food Secur. 2020;12(4):769–772.
Global Food Security Index. The Economist Group. URL : https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/Index (дата звернення 17.02.2022)
Niles MT, Beavers AW, Clay LA, Dougan MM, Pignotti GA, Rogus S et al. Multi-Site Analysis of the Prevalence of Food Insecurity in the United States, before and during the COVID-19 Pandemic. Curr Dev Nutr. 2021 Nov 1;5(12):nzab135. pmid:34934898; PMCID: PMC8677520.
Kent K, Alston L, Murray S, Honeychurch B, Visentin D. The Impact of the COVID-19 Pandemic on Rural Food Security in High Income Countries: A Systematic Literature Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Mar 9;19(6).
Aborisade b., and Bach C. Assessing the Pillars of Sustainable Food Security European International Journal of Science and Technology. 2014; Vol. 3; ISSN: 2304-9693
Guiné, Raquel d.P.F., Maria L.d.J. Pato, Cristina A.d. Costa, Daniela d.V.T.A.d. et al. "Food Security and Sustainability: Discussing the Four Pillars to Encompass Other Dimensions" Foods. 2021; 10, no. 11: 2732. pmid:34829013
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Василь Франчук, Марта Копитко, Степан Мельник
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.