СЕК’ЮРИТИЗАЦІЯ ІСЛАМУ У ФОРМУВАННІ ДЕРЖАВНОЇ БЕЗПЕКОВОЇ ПОЛІТИКИ КОЛИШНІХ РАДЯНСЬКИХ РЕСПУБЛІК ЦЕНТРАЛЬНОЇ АЗІЇ: ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

  • О.А. Аулін ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-61-89-94

Ключові слова:

державна влада, державна політика, сек’юритизація, десек’юритизація, іслам, мусульмани

Анотація

У статті проаналізовано особливості сек’юритизації ісламу в період формування безпекового сектору державної політики у колишніх радянських республіках Центральної Азії. Показано, що на початку 1990-х років у наслідок етно-релігійній специфіці та свого геополітичного  положення мусульманські республіки колишнього Радянського Союзу одними із перших на пострадянському просторі зіштовхнулися з ісламістським радикалізмом. У наслідок того, що в 1917-1980 роках у колишньому СРСР була знищена практично вся мусульманська інфраструктура, в першій половині 1990-х років ісламське відродження в мусульманських республіках проходило під значним впливом іноземних радикальних ісламістів. Метою статті є дослідження особливостей сек’юритизації ісламу в період формування (в 1990-х роках) безпекового сектору державної політики у колишніх радянських республіках Центральної Азії для можливого використання в українських реаліях. Результатом стали релігійно-політичні конфлікти в Таджикистані і Узбекистані, в яких брали участь десятки тисяч мусульман, та існувала реальна можливість для їх трансформації в громадянські війни. Проте завдяки досить вдалому використанню державною владою політики сек’юритизації місцевим правлячим елітам вдалося зупинити розвиток подій за найгіршими сценаріями. З початку були здійснені заходи із запобігання подальшій інтенсифікації конфліктів, з часом політична активність ісламістів була каналізована і виведена в позаполітичну сферу. Із цього боку значний інтерес становить відпрацьована протягом багатьох років досить практика поперемінного застосування заходів сек’юритизації/десек’юритизації. Аналіз сучасної релігійно-політичної обстановки в Центральній Азії показує, що основні алгоритми застосованих у 1990-х роках методик можуть  ефективно застосовуватися в інших регіонах з мусульманським населенням (у разі загострення релігійно-політичної ситуації, яка здатна призвести до масових акцій непокори, а також перерости в більш небезпечні форми соціально-політичного та етно-релігійного конфлікту).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

О.А. Аулін, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

к. філос. н., доцент кафедри іноземних мов та загальноосвітніх дисциплін

Посилання

Силантьев Р. Новейшая история исламского сообщества России. Москва: Ихтиос, 2006. 623 с.

Zeyno Baran Radical Islamists in Central Asia. URL: https://www.hudson.org/research/9830-radical-islamists- in-central-asia .

Сафаргалеев Ильдар Фаатович. Исламизм в Средней Азии. URL: https://materik.ru/analitika/islamizm-v-sredney-azii/.

Аулін О. А., Брильов Д. В., Пророченко Н.О. та ін. Іслам і політика: Ідеологія, рухи, організації. Київ : Дєоніс плюс, 2019. 369 с.

Партия исламского возрождения Таджикистана заявляет об усилении давления на родственников активистов URL: http://www.fergananews.com/news/26629.

Брюс Панниер, Анна Клевцова. На чьей стороне «Исламское движение Узбекистана»? URL: https://rus.azattyq.org/a/islamskoye-dvizhenie-uzbekistana-izmenenia/27397394.html.

Религиозное движение «Акромия» признано в Кыргызстане экстремистской организацией URL: http://knews.kg/2014/03/religioznoe-dvijenie-akromiya-priznano-v-kyirgyizstane-ekstremistskoy-organizatsiey/.

Нуриддин Султанмуратов. Как изгоняли турецкие лицеи из Центральной Азии. URL: https: //kaktakto.com/analitika/kak-izgonyali-tureckie-licei-iz-centralnoj-azii/.

Downloads

Опубліковано

2021-03-02

Як цитувати

Аулін, О. (2021). СЕК’ЮРИТИЗАЦІЯ ІСЛАМУ У ФОРМУВАННІ ДЕРЖАВНОЇ БЕЗПЕКОВОЇ ПОЛІТИКИ КОЛИШНІХ РАДЯНСЬКИХ РЕСПУБЛІК ЦЕНТРАЛЬНОЇ АЗІЇ: ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ. Вчені записки Університету «КРОК», (1 (61), 89–94. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-61-89-94

Номер

Розділ

Розділ 5. Публічне управління та адміністрування