СОЦІАЛЬНІ ВИТРАТИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПОСТСОЦІАЛІСТИЧНИХ КРАЇН

Автор(и)

  • Є.О. Мороз ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-61-22-28

Ключові слова:

економічна трансформація, соціальні витрати, макроекономічна політика, економічний розвиток, нерівність

Анотація

Українська економіка поки що не характеризується таким рівнем розвитку, що відповідав би умовам країн, які входять до Європейського Союзу. Рівень життя населення в Україні й досі залишається на низькому рівні, а темпи економічного зростання поки що виглядають незначним, порівнянно з показниками, що були для неї характерні ще до кризи 2008-2009 рр. Однією з фундаментальних причин такого становища української економіки, окрім війни на сході України, є неефективна державна політика, в основі якої лежать трансформаційні процеси. Акцентовано увагу на соціальних витратах у процесі економічної трансформації постсоціалістичних країн. Зазначено, що розгляду цього питання мусить приділятися увага науковців, а також владних структур. Досліджено зміст економічної трансформації постсоціалістичних країн, зокрема України. Проведено дослідження із використанням методики порівняння особливостей розвитку постсоціалістичних країн. Розглянуто зміст категорій «соціальні витрати» та «трансформація», а також природу соціальних витрат в умовах трансформаційних процесів, що відбувалися у постсоціалістичних країнах. Результати дослідження показали відставання України від більшості постсоціалістичних країн. Наголошено, що аналіз соціальних витрат в умовах економічної трансформації має істотне значення та вирішальну роль в Україні. Метою статті є аналіз соціальних витрат економічної трансформації постсоціалістичних країн. На основі індикаторів економічного зростання та нерівності розглянуті відмінності між Україною та іншими постсоціалістичними країнами. На відміну від інших країн, Україна  знаходиться серед найбільш відсталих постсоціалістичних країн, що характеризується низькими рівнями доходів, а також соціально-економічною напругою. Детально розглянуто природу постсоціалістичної трансформації і соціальних витрат. Зроблено висновки щодо поточного становища соціально-економічної системи України в контексті постсоціалістичної трансформації та рівня соціальних витрат.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Є.О. Мороз, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

аспірант

Посилання

Гаврилишин Б. Д., Мочерний С. В. Економічна енциклопедія : у трьох томах. Київ: Акад. нар. госп-ва. 2002. 952 с.

Корнай Я. Социалистическая система. Политическая экономия коммунизма. Журнал Вопросы экономики. 2000. 672 с.

Kuznets S. Economic growth and income inequality. American Economic Review. 1955. P. 2-28.

Галабурда М. К. Постсоціалістична трансформація. Методологічні уроки для економічної науки: збірник матеріалів Всеукраїнського круглого столу. 2016. С. 74-76.

Slukhai S., Borshchenko T. Social welfare dynamics in post-socialist countries: unveiling the secrets of success. Institute of public finance. 2019. №2. 167-194.

World Bank, 2020. URL: https://data.worldbank.org.

Downloads

Опубліковано

2021-03-02

Як цитувати

Мороз, Є. (2021). СОЦІАЛЬНІ ВИТРАТИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПОСТСОЦІАЛІСТИЧНИХ КРАЇН. Вчені записки Університету «КРОК», (1 (61), 22–28. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-61-22-28

Номер

Розділ

Розділ 1. Економічна теорія та історія економічної думки