ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОГРАМНОГО-ПРОЕКТНОГО ПІДХОДУ ДО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

Автор(и)

  • О.С. Кириченко ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-64-120-128

Ключові слова:

програмно-проектний підхід, проектний менеджмент, інноваційно-інвестиційні проекти, управління підприємствами, розвиток

Анотація

У статті досліджено перспективи впровадження програмно-проектного підходу до управління розвитком підприємств в сучасних умовах. Метою статті є дослідження перспектив впровадження програмно-проектного підходу до управління розвитком підприємств в сучасних умовах. Узагальнено доцільність та необхідність впровадження програмного-проектного підходу до забезпечення ефективного функціонування та розвитку підприємств. Виявлено, що  використання та впровадження механізмів  та моделей реалізація програмно-проектного  підходу здійснюється  з врахуванням світового економічного досвіду, досвіду та технологій проектно-орієнтованих підприємств. Визначено, що застосування в управлінні підприємствами проектного та програмного підходів в тому числі і підходу на основі  формування  цінності  Р2М є  важливими  кроками до впровадження  нових сучасних систем управління. Виявлено, що впровадження проектного та програмного підходів дає змогу суб’єктам господарювання швидко адаптуватися до  зовнішніх ринкових змін, ефективно планувати діяльність та значно зменшити витрати на операційну діяльність як у впровадженні нових інноваційних процесів з реалізацією інвестиційно-інноваційних проектів так і в стабільних процесах безпосередньо  під час здійснення виробничої діяльності. Виявлено, що застосування в системі управління підприємствами  програмно-проектного підходу спрямоване на формування ефективної цілісно-орієнтованої моделі управління яка здатна забезпечити ефективне функціонування та адаптування, інноваційний розвиток підприємств в умовах високого рівня економічної невизначеності та значних ринкових турбулентних змін. Виявлено, що розробка та впровадження стратегії планування сучасними  підприємствами  здійснюється із застосуванням різних підходів таких як системний, структурний, процесний, функціональний, комплексний, динамічний  підходи які ефективно забезпечують розбудову та впровадження управлінських механізмів та використання інструментарію менеджменту на різних рівнях  управління  суб’єктами господарювання  всіх форм  власності та видів економічної діяльності. Визначено, що впровадження програмно-проектного підходу дає можливість привести управлінські процеси до міжнародних стандартів управління, оптимізувати та зменшити як інноваційні так і операційні витрати, знайти нові можливості для подальшого розвитку та досягти зростання конкурентоспроможності та  відповідності продукції підприємства сучасному технологічному рівню та ринковим потребам, забезпечить нові можливості для подальшого ефективного розвитку.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

О.С. Кириченко, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

д.е.н., доцент, доцент кафедри управлінських технологій

Посилання

Березін В. В. Современные тенденции применения проектного менеджмента в управлении организациями. Компьютерное обозрение. 2009. Вип. 36. C. 25-32.

Бушуєва Н. С. Модели и методы проактивного управления программами организационного развития: монографія. Київ : Наук. Світ, 2007. 199 с.

Бушуєв С. Д. Морозов В.В. Динамічне лідерство в управлінні проектами: монографія. Київ : Ділова Україна, 2000. 312 с.

Бушуєв С. Д. Руководство по управлению инновационными проектами и програмами. Київ : Науковий світ, 2009. 173 с.

Голубков Е. П. Маркетинговые исследования: теория методология и практика. Москва : Издательство Финпресс, 2003, 496 с.

Гонорська А. В. Використання проектно-програмного менеджменту у міжнародному бізнесі. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2012. №4. С. 28-32 С.

Ентоні Е. Боардмен. Аналіз вигід і витрат. Концепції і практика. Київ : АртЕк, 2003. 568 с.

Макконнел К. Р., Брю С. Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика. Москва : ИНФРА-М, 1999. 974 с.

Мартин П., Тейт К. Управление проектами. СПб.: Питер, 2006. 224 с.

Р2М. Керівництво з управління інноваційними проектами і програмами організації. К.: Новий друк, 2010. 160 с.

Бушуєв С.Д. Креативные технологии управления проектами и программами: монография. Київ : Саммит-Книга, 2010. 768 с.

Рассел Д. Арчибальд. Управление высокотехнологичными программами и проектами Москва : Академия АйТи, 2004. 472 с.

Downloads

Опубліковано

2021-12-23

Як цитувати

Кириченко, О. (2021). ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОГРАМНОГО-ПРОЕКТНОГО ПІДХОДУ ДО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ. Вчені записки Університету «КРОК», (4(64), 120–128. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-64-120-128

Номер

Розділ

Розділ 6. Менеджмент та маркетинг

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають