ІННОВАЦІЇ В СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - Захаров, О. І. (Вчені записки Університету «КРОК», 2019)
У статті розглянуто роль і значення інноваційної діяльності як найважливішого чинника удосконалення системи економічної безпеки підприємства. Необхідність інноваційного розвитку систем економічної безпеки викликана тим, що в умовах перманентної економічної кризи на діяльність підприємства чинять негативний вплив загрози, які постійно існують і розвиваються у зовнішньому і внутрішньому середовищі. У цих умовах для забезпечення стійкої діяльність і розвитку підприємства необхідно постійну увагу приділяти розвитку його системи економічної безпеки. Для того, щоб система економічної безпеки могла адекватно протидіяти не тільки тим загрозам, які існують в даний час, але й тим, що можуть виникнути в найближчій і віддаленій перспективі, необхідно її постійно модернізувати. Це можна здійснити лише за умови розробки та впровадження інновацій. У статті запропонована модель інноваційної діяльності в системі економічної безпеки підприємства. Розробка і впровадження інновацій в сфері економічної безпеки є складним процесом, успіх якого залежить від ряду об’єктивних і суб’єктивних факторів. Серед таких факторів слід назвати також позицію керівників підприємства щодо інноваційного розвитку його системи економічної безпеки, а також наявних інтелектуальних, фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів без яких розробити та впровадити інновації вкрай складно, а, в ряді випадків, практично неможливо. Для успішного здійснення інноваційної діяльності необхідно створити таку систему управління, яка здатна здійснювати моніторинг небезпечних для підприємства процесів, що відбуваються в економіці, своєчасно виявляти і оцінювати існуючі і прогнозувати появу нових загроз. А також аналізувати реальний стан системи економічної безпеки підприємства, виявляти її слабкі сторони і визначати її сегменти, які в першу чергу потребують модернізації на основі впровадження інновацій.