СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ В РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАХИСТУ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Москов, В. А. (Вчені записки Університету «КРОК», 2020)
Проведений аналіз економічної ситуації та інвестиційного клімату в Україні. Визначено чинники, що негативно впливають на стан інвестиційної привабливості держави. З’ясовано, що економічна криза, в котрій опинилась держава від впливом зовнішніх, але головним чином внутрішніх факторів, надалі може призвести до руйнації економіки в цілому, якщо не будуть прийняті екстрені та ефективні заходи щодо залучення інвестицій – як зовнішніх, так і внутрішніх. Встановлено, що досить складна ситуація із залученням внутрішніх інвестицій пов’язана, в першу чергу, з недосконалим або, в деяких випадках, суперечливим законодавством, впливом адміністративного ресурсу на вирішення будь-яких економічних проблем, в тому числі, із застосуванням корупційних схем. Досить поширеним є висловлювання про те, що змінити інвестиційний клімат в країні можна на основі реформування законодавства, системи управління економікою тощо. Реформування, тобто зміна форм управління, вже вичерпало свій потенціал. Застарілою є саме законодавство та система управління економічними процесами та економікою в цілому. На теперешньому етапі в Україні потрібна кардинальна заміна основ та принципів управління економікою. Запропоновано в якості інструменту вирішення зазначених проблем використати технології блокчейн, що по собі є революційною технологією в системах управління будь-якими процесами. Це, безумовно, призведе до значного обмеження корупційних схем, крадіжок з бюджету та відновлення чесної конкуренції. Наголошено, що стратегічними напрямами для інвестування в короткостроковій перспективі є ті напрями економіки, в яких держава втрачає найбільші фінансові ресурси: митний контроль, контроль обігу лікарських речовин, алкоголю та тютюну, контроль енергоринку, відшкодування податку на додану вартість. Зазначено, що у зв’язку з прийняттям закону про ринок землі, використання технології блокчейн необхідне для кадастру земельних діянок та обліку прав їх власників. Негайного залучення на довгострокові терміни потребують інвестиції в галузі, що сприяють відновленню трудових ресурсів: освіту, охорону здоров’я та реорганізацію пенсійного забезпечення.