ЗНАЧЕННЯ АУТСОРСИНГУ ДЛЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ СЕРЕДНЬОГО ТА МАЛОГО БІЗНЕСУ - Радіонова, Наталія; Денисенко, Микола; Щоголєва, Інна (Вчені записки Університету «КРОК», 2026)
Стаття присвячена дослідженню доцільності використання аутсорсингу для ведення бухгалтерського обліку суб’єктами малого та середнього бізнесу. Суб’єкти малого та середнього бізнесу мають такі особливості, як обмежені фінансові ресурси, невеликий штат працівників, високу залежність від чинників зовнішнього ринкового середовища. Зазначене, з одного боку, зумовлює необхідність своєчасного отримання відповідної облікової інформації для швидкого й ефективного прийняття управлінських рішень, а з іншого – шукати шляхи зниження витрат та збільшення рівня конкурентоспроможності й прибутковості. В статті розкривається ідея того, що аутсорсинг бухгалтерського обліку виступає дієвим інструментом підвищення якості облікової інформації та оптимізації витрат, що має актуальне значення для підприємств малого й середнього бізнесу. Метою статті є комплексне дослідження значення аутсорсингу для організації бухгалтерського обліку підприємств малого та середнього бізнесу, визначення його економічної ролі, розкриття переваг, ризиків та перспектив розвитку. Під час дослідження було зроблено аналіз класичних підходів та останніх публікацій зазначеної проблематики. Розкрито історичний аспект розвитку аутсорсингу в світовій практиці та популяризацію концепції фокусування бізнесу на основній діяльності в сучасному середовищі. Показано регулювання аутсорсингових послуг в Україні на законодавчому рівні. Досліджено види аутсорсингу в залежності від завдань, які підприємства можуть делегувати виконавцям. Зазначено випадки, коли підприємства мають вигоди від аутсорсингу. Ретельно розписано переваги аутсорсингу бухгалтерського обліку для малого й середнього бізнесу та зроблено їх угрупування за наступними класифікаторами: економічні, технологічні та управлінські. Про те відмічено, що незважаючи на переваги, така форма співпраці супроводжується низкою ризиків. Зроблено класифікацію ризиків для підприємства-замовника, для аутсорсера та показано спільні ризики. Також розкрито шляхи мінімізації ризиків для обох сторін. Відмічено перспективи розвитку бухгалтерського аутсорсингу для малого й середнього бізнесу з врахуванням зростання ролі діджиталізації, штучного інтелекту, розширення спектра фінансових сервісів, інтеграції бухгалтерського обліку з фінансовим консалтингом та розвитком міжнародного аутсорсингу.