ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ МІНЛИВОГО БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА

Автор(и)

  • Василь Франчук Львівський державний університет внутрішніх справ https://orcid.org/0000-0001-5305-3286
  • Марта Копитко Львівський державний університет внутрішніх справ https://orcid.org/0000-0001-6598-3798
  • Степан Мельник Львівський державний університет внутрішніх справ https://orcid.org/0000-0003-3782-5973

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-67-9-17

Ключові слова:

безпекове середовище, безпека, продовольча безпека, національна безпека, споживання

Анотація

Доведено, що право на гідне харчування, що відноситься саме до соціально-економічних прав людини, гарантується та забезпечується у рамках здійснення продовольчої політики держави. Соціальну функцію держави можна структурно уявити як комплекс елементів, кожен із яких знаходить вираз у конкретному напрямі соціальної діяльності держави. Забезпечення продовольчої безпеки є одним з цих елементів і в сьогоднішніх умовах набуває неабияку актуальність для України. Основною метою дослідження є характеристика особливостей забезпечення продовольчої безпеки України в умовах мінливого безпекового середовища. За результатами проведеного дослідження було визначено ключові особливості стану продовольчої безпеки України. Визначено, що продовольчу безпеку України загалом, та її суб'єктів зокрема, можна визначити, як невід'ємний фактор збереження національного суверенітету, основну складову державної демографічної політики, з метою забезпечення гарантованості якості високих стандартів життєзабезпечення населення не лише у середньостроковій, а й у довгостроковій перспективі. Встановлено, що забезпечення належного рівня продовольчої безпеки стимулює економіку держави – як за допомогою науково-технічного прогресу, так і через підтримку виробників продовольства, стимулюючи їх до вдосконалення технологій. Отже, дуже важливу роль відіграє зростання реальних доходів населення, їхня купівельна спроможність, стабільна економічна ситуація в державі. Визначено, що продовольча безпека складається із здатності держави, її окремих інститутів, агропромислового комплексу та фермерських господарств забезпечити виробництво доступної продукції для всіх категорій громадян. Продовольча безпека являє собою гарантований обсяг продовольства, необхідний і забезпечуваний внутрішніми джерелами споживання державою та її регіонів. Проведено дослідження ключових елементів забезпечення продовольчої безпеки України в умовах мінливого безпекового середовища.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Василь Франчук, Львівський державний університет внутрішніх справ

Проректор, доктор економічних наук, професор, Львівський державний університет внутрішніх справ, м. Львів, Україна

Марта Копитко, Львівський державний університет внутрішніх справ

Доктор економічних наук, професор, Львівський державний університет внутрішніх справ, Львів, професор кафедри управлінських технологій, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК», м. Київ, Україна

Степан Мельник, Львівський державний університет внутрішніх справ

Завідувач кафедри фінансів та обліку Інституту управління, психології та безпеки, доктор економічних наук, доцент, Львівський державний університет внутрішніх справ, м. Львів, Україна

Посилання

Ali AA, Usman AM, Badebo FB, Tilahun SH. Exploring the patterns of multisectoral approach in fighting COVID-19 Pandemic in SNNPR, Ethiopia: A qualitative case study approach. PLoS ONE. 2022; 17(2): e0263667. pmid:35213548

Mondal B. K., Sahoo S., Paria P., Chakraborty S., & Alamri A. M. Multi-sectoral impact assessment during the 1st wave of COVID-19 pandemic in West Bengal (India) for sustainable planning and management. Arabian Journal of Geosciences. 2021; 14(23), 2448. https://doi.org/10.1007/s12517-021-08836-z

Syafiq A., Fikawati S. & Gemily S.C. Household food security during the COVID-19 pandemic in urban and semi-urban areas in Indonesia. J Health Popul Nutr. 2022; 41, 4. pmid:35189982

Aaron A., Baidya A., Wang J., Chan C., Wetzler E., & Kang Y. The Early Impacts of COVID-19 on Food Security and Livelihood in Vietnam. Frontiers in Sustainable Food Systems. 2021; 5.

Devereux S, Béné C, Hoddinott J. Conceptualising COVID-19’s impacts on household food security. Food Secur. 2020;12(4):769–772.

Global Food Security Index. The Economist Group. URL : https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/Index (дата звернення 17.02.2022)

Niles MT, Beavers AW, Clay LA, Dougan MM, Pignotti GA, Rogus S et al. Multi-Site Analysis of the Prevalence of Food Insecurity in the United States, before and during the COVID-19 Pandemic. Curr Dev Nutr. 2021 Nov 1;5(12):nzab135. pmid:34934898; PMCID: PMC8677520.

Kent K, Alston L, Murray S, Honeychurch B, Visentin D. The Impact of the COVID-19 Pandemic on Rural Food Security in High Income Countries: A Systematic Literature Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Mar 9;19(6).

Aborisade b., and Bach C. Assessing the Pillars of Sustainable Food Security European International Journal of Science and Technology. 2014; Vol. 3; ISSN: 2304-9693

Guiné, Raquel d.P.F., Maria L.d.J. Pato, Cristina A.d. Costa, Daniela d.V.T.A.d. et al. "Food Security and Sustainability: Discussing the Four Pillars to Encompass Other Dimensions" Foods. 2021; 10, no. 11: 2732. pmid:34829013

Downloads

Опубліковано

2022-10-28

Як цитувати

Франчук, В., Копитко, М., & Мельник, С. (2022). ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ МІНЛИВОГО БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА. Вчені записки Університету «КРОК», (3(67), 9–17. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-67-9-17

Номер

Розділ

Розділ 1. Економіка