ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСОБИ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ПОДОЛАННЯ СИНДРОМУ «ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ» У ФАХІВЦІВ ЗМІ

Автор(и)

  • І.В. Сингаївська ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»
  • І.Л. Довгань ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-66-184-191

Ключові слова:

вигорання, професійне вигорання, емоційне вигорання, редукція, деперсоналізація, виснаження, емоції, інтерес

Анотація

В статті обґрунтована проблематика дослідження  питання професійного вигорання журналістів та інших фахівців засобів масової інформації. Мета статі полягає в розкритті особливостей професійної діяльності фахівців ЗМІ та викладу основних способів профілактики та подолання наслідків професійного вигорання даної категорії спеціалістів. Наведений короткий аналіз трактування сутності професійного вигорання. Описані базові наукові психологічні підходи до вивчення феномену професійного вигорання. Зокрема, виділені: ситуаційний, системний, особистісний, ресурсний, процесуальний підходи. Розкрита та описана структура професійного вигорання згідно з К. Маслач. Описані його складові та наведена їх коротка характеристика. Описана специфіка професійної діяльності журналіста та фахівця засобів масової інформації взагалі. Визначена роль та функції професійної діяльності журналіста. Визначені відмінності роботи такого фахівця на телебаченні, радіо, в інтернет-виданні та в друкованих виданнях. Описані ключові відмінності роботи в кожному з напрямків журналістики. Визначено, що особливість роботи в друкованому виданні та на телебаченні визначається домінуванням свого особливого каналу сприйняття інформації читачами або телеглядачами. Визначено, що стресогенні чинники даної професії зумовлюються соціальною та суспільною значущістю та особливостями, а також видом діяльності (радіо, газета, телебачення та ін.). Основними стресогенними чинниками професійного вигорання фахівців ЗМІ визначені: емоційні навантаження у процесі комунікації з іншими людьми; відповідальність перед суспільством; ненормований графік роботи; необхідність обробки та запам'ятовування великих обсягів інформації; сильно обмежені часові рамки для виконання своїх професійних обов'язків; надмірна багатозадачність у роботі; конкуренція у професії. На підставі проаналізованого матеріалу розроблена програма профілактики та подолання наслідків професійного вигорання фахівців ЗМІ. Описана структура та план програми профілактики. Вказані блоки та окремі завдання, які входять до цих блоків.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

І.В. Сингаївська, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

к.психол.н., професор, директор Навчально-наукового інституту психології

І.Л. Довгань, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

магістрантка

Посилання

Бочковський О., Сірополко С. Українська журналістика на тлі доби (історія, демократичний досвід, нові завдання). Мюнхен, 2013. 195 с.

Вайшенберг З. Новинна журналістика. Київ : Академія Української преси, 2004. 262 с.

Вальтер Фон Ла Рош. Вступ до практичної журналістики. Київ : Академія Української преси, 2005. – 348 с.

Водопьянова Н. Е., Старченкова Е. С. Синдром выгорания: диагностика и профилактика. М.; СПб.; Н. Новгород, 2008. 312 с.

Дудка Д. В. Психологические проблемы в профессиональной деятельности регионального журналиста. Синдром эмоционального выгорания. Молодой ученый. 2020. № 47 (337). С. 212–215.

Китаев-Смык Л. А. Выгорание персонала. Выгорание личности. Выгорание души. Психопедагогика в правоохранительных органах. 2008. № 2 (33). С. 41–50.

Кравченко Д. А. c. Особливості підготовки сучасного фахівця. 2018. № 4. С. 409–414.

Неруш Т. Г., Поварёнков Ю. П. Профессиональное выгорание как деструктивная тенденция профессионального развития личности. Саратов, 2012. 224 с.

Сингаївська І. В. Соціально-психологічний тренінг особистісного зростання як метод розвитку життєвої компетентності особистості. Кроки до компетентності та інтеграції в суспільство: науково-методичний збірник. Київ : Контекст, 2000. С. 122–125.

Смирнова С. С. Синдром эмоционального выгорания. URL: https://www.b17.ru/article/69846.

Юрьева Л.Н. Профессиональное выгорание у медицинских работников: формирование, профилактика и коррекция : монография. Киев : Сфера, 2004. 272 с.

Maslach С., Schaufeli W., Leiter M. Job Burnout. Annual Review of Psychology. Vol. 52: Р. 397–422.

Downloads

Опубліковано

2022-06-20

Як цитувати

Сингаївська, І., & Довгань, І. (2022). ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСОБИ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ПОДОЛАННЯ СИНДРОМУ «ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ» У ФАХІВЦІВ ЗМІ. Вчені записки Університету «КРОК», (2(66), 184–191. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-66-184-191

Номер

Розділ

Розділ 3. Психологія