РОЛЬ ПІДПРИЄМСТВ У ЗМІЦНЕННІ ПРІСНОВОДНОЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

Автор(и)

  • З.Б. Живко Львівський державний університет внутрішніх справ
  • М.Є. Стадник Львівський інститут менеджменту

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-64-164-172

Ключові слова:

безпека, прісна вода, прісноводна безпека, екологічна безпека, галузі економіки, забруднення води

Анотація

У статті розглянуто суть прісноводної безпеки, враховуючи існуючі трактування та ключові її ознаки. Мета даного дослідження полягає у встановленні впливу господарської діяльності людини на стан прісноводної та екологічної безпеки. Зазначено, що основною загрозою прісноводній безпеці виступає забруднення водних ресурсів, зокрема прісної води, в результаті господарської діяльності підприємств. Охарактеризовано інтенсивність водоспоживання в залежності від рівня розвитку людства. Проаналізовано динаміку забрудненості водних ресурсів України, структуру використання прісної води підприємствами різних галузей економіки та галузеву структуру відведення забруднених без очищення зворотних вод у поверхневі водні об’єкти. З’ясовано, що найбільшими споживачами води в Україні виступають такі галузі економіки як електроенергетика, сільське господарство та житлово-комунальне господарство, а основними забруднювачами водних ресурсів є сільськогосподарські та металургійні підприємства, і житлово-комунальне господарство. Результати проведеного статистичного групування підтвердили залежність росту рівня захворюваності та смертності від інтенсивності забруднення водних ресурсів. За допомогою кореляційно-регресійного аналізу підтверджено залежність смертності в результаті захворюваності органів травлення та від інфекційних і паразитарних хвороб від таких факторів як забезпеченість водними ресурсами та їх забрудненість. Рекомендовано з метою попередження та нейтралізації загроз прісноводній безпеці вжити заходи організаційного, техніко-технологічного, фінансового та правового характеру. Допомогти справі охорони вод від забруднення може введення нового порядку лімітування скидів, плати за використання вод та за скиди забруднюючих речовин. Зважаючи на існуюче економіко-екологічне протиріччя в діяльності галузей економіки (з одного боку – необхідність їх функціонування для забезпечення потреб суспільства, а з іншого – шкода, якої вони завдають довкіллю і тому ж таки суспільству) потрібно максимально знизити рівень загрози, який вони несуть прісноводній, а також екологічній, продовольчій та ресурсній безпеці. У зв’язку із чим, наведено комплекс заходів, що сприятиме зниженню негативного впливу галузей економіки на стан прісної води в Україні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

З.Б. Живко, Львівський державний університет внутрішніх справ

д.е.н., професор, професор кафедри менеджменту

М.Є. Стадник, Львівський інститут менеджменту

к.е.н., доцент, в.о. завідувача кафедри маркетингу та аналітичної економіки

Посилання

Стадник М. Є. Прісноводна безпека : суть, загрози та способи їх подолання. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія економічна. 2010. № 2. С. 145-155.

Забруднення водойм загрожує водній безпеці п’яти мільярдів людей. URL: https://ua.korrespondent.net/tech/1121740-the-guardian-zabrudnennya-vodojm-zagrozhue-vodnij-bezpeci-pyati-milyardiv-osib.

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/

Стан водних ресурсів : ситуація в світі та в Україні. URL: http://www.mama-86.org.ua/archive/waterday2005/resources.htm

Чисте довкілля – запорука здоров’я людини! URL: http://nadrda.gov.ua/chiste-dovkillja-zaporuka-zdorov-ja-ljudini/.

Котляр А. М., Щур В. А., Кузьмін І. М., Гаєвська А. Ю. Нові гігієнічні та екологічні вимоги до питної води. Коммунальное хозяйсто городов. Серия: Технические науки и архитектура. 2008. Вып. 81. С. 127-133.

Downloads

Опубліковано

2021-12-23

Як цитувати

Живко, З., & Стадник, М. (2021). РОЛЬ ПІДПРИЄМСТВ У ЗМІЦНЕННІ ПРІСНОВОДНОЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ. Вчені записки Університету «КРОК», (4(64), 164–172. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-64-164-172

Номер

Розділ

Розділ 8. Економічна безпека держави та суб'єктів господарської діяльності