МОДЕРНІЗАЦІЯ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ ДЛЯ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА БІОПАЛИВА

Автор(и)

  • С.В. Щербина ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-64-153-163

Ключові слова:

біологічне паливо, енергетична безпека, енергетична незалежність, аграрний бізнес, біомаса, аграрний сектор економіки, державне регулювання

Анотація

Актуальність  дослідження  обумовлена  тим,  що  на тлі світової енергетичної кризи проаналізовано тенденції процесів, що відбувалися у вітчизняній та світовій біоенергетиці та їх вплив на енергетичну безпеку України. Подано оцінку сучасного стану забезпечення енергетичної безпеки України. Висвітлено концепції вирішення енергетичної безпеки  з урахуванням досвіду виробництва біологічних видів палива країн Європейського Союзу. Доведено необхідність державного стимулювання аграрного бізнесу України з метою його модернізації та подолання проблем в галузі біоенергетики, що сприятиме вирішенню економічних, соціальних, екологічних проблем та досягненню національних стратегічних цілей. Розкрито об'єктивні передумови розвитку аграрного бізнесу України для формування енергетичної безпеки як одного з основних чинників національної безпеки держави. Запропоновано методологічні підходи до аналізу забезпечення та реалізації енергетичної безпеки в Україні за рахунок біоенергетичного потенціалу агробізнесу. Проаналізовано тенденції становлення та розвитку енергетичної безпеки, що визначають структурні та кількісні зміни у виробництві та споживанні біологічних видів палива. Визначено, що біомаса є перспективним джерелом енергії як у світі, так і в Україні. Метою статті є розкриття основних факторів та тенденцій, які впливають на реалізацію  в Україні енергетичної безпеки за рахунок біопалива, та визначення у цьому процесі ключових можливостей та проблем для вітчизняного аграрного бізнесу. На даний час біомаса займає четверте місце у світі за обсягами її енергетичного використання. Протягом останніх років в Україні спостерігається поступове зростання кількості об’єктів і встановленої потужності для виробництва теплової та електричної енергії з біомаси. Основною ціллю дослідження  є  аналіз можливостей та викликів, пов'язаних з розвитком та модернізацією аграрного бізнесу в Україні для нарощування виробництва біопалива. Охарактеризовано термін «енергетична безпека» як процес управління системою національної безпеки, за якого компетентними органами державної влади у співпраці з аграрним бізнесом забезпечується перехід на відновлювані джерела енергії, включно з біопаливом, що буде сприяти розвитку регіонів і місцевої економіки за рахунок надходження податків та зборів, а на державному рівні – покращення торговельно-платіжного балансу за рахунок зменшення обсягів імпорту енергоносіїв. Систематизовано чинники, що впливають на формування енергетичної безпеки. Визначено передумови впровадження проєктів з виробництва біопалива в Україні, що дасть позитивний соціально-економічний ефект за рахунок створення нових робочих місць, зниження тарифів на теплову енергію та покращення надійності теплопостачання. Встановлено, що проєкти з виробництва біопалива, що вже впроваджені в Україні, є економічно доцільними, а державна підтримка та сприяння розвитку біоенергетики стимулюють інвесторів та фінансові організації до реалізації нових біоенергетичних проєктів в Україні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

С.В. Щербина, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

к.с.-г.н., доцент, директор Науково-дослідного центру управління проєктами і процесами в агробізнесі, професор кафедри управлінських технологій

Посилання

Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation. Special Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. URL: https://www.ipcc.ch/report/renewable-energy-sources-and-climate-change-mitigation/.

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, від 30.11.2015 № 984_011. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#Text.

Геоекономічна політика України: навч. посіб. / за заг. ред. І. В. Розпутенка; І. В. Розпутенко, Н. А. Малиш, О. І. Кілієвич [та ін.] ; Нац. акад. держ. упр. при Президентові України. Київ : НАДУ, 2010. 126 с.

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Енергетична стратегія України до 2035 року: «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність». URL: https://merp.org.ua/images/Docs/MERP_USAID_ESU_2035.pdf.

Паризька угода. Угоду ратифіковано Законом України № 1469-VIII від 14.07.2016. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_l61#Text.

Balasubramanian N., Steward K. F. Biodiesel: History of Plant Based Oil Usage and Modern Innovations. Substantia. 2019. V. 3. № 2. P. 57-71.

Tokarchuk D., Pryshliak N., Palamarenko Y. Мethodology for calculating the economic efficiency of waste use for the production of biofuels in comparison with their traditional use. Slovak international scientific journal. 2020. № 47. Vol. 3. Р. 24-34.

Пришляк Н. В., Токарчук Д. М., Паламаренко Я.В. Передумови та організаційно-економічний механізм формування та реалізації стратегії поводження з відходами аграрних підприємств. Економіка та держава. 2021. № 3. С. 104-117.

Офіційний сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України. URL: https://minagro.gov.ua/ua.

Денисенко В. О. Оцінка потенціалу біомаси в Україні. Агросвіт. 2019. № 24. С. 84-89.

Калетнік Г. М. Економіка виробництва біопалива в Україні та забезпечення продовольчої безпеки. Економіка АПК. 2010. № 1. С. 30-35.

Гавриш В. І. Альтернативні паливно-енергетичні ресурси в агробізнесі. Економіка АПК. – 2007. № 7. С. 55-61.

Гелетуха Г., Драгнєв С., Кучерук П., Матвєєв Ю. Практичний посібник з використання біомаси в якості палива у муніципальному секторі України (для представників агропромислового комплексу). 2017. URL: https://www.ua.undp.org/content/ukraine/en/home/.

Гуцаленко Л. В., Фабіянська В. Ю. Екологічні та економічні аспекти виробництва біопалива. Наукові праці інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2013. № 19. C. 168-174.

Коляденко С. В. Теоретичні аспекти еколого-економічної ефективності виробництва біопалива. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2016. № 11. С. 31-39.

Dunn R. O., Knothe G. Alternative Diesel Fuels from Vegetable Oils and Animal Fats. Journal of Oleo Science. 2001. Vol. 50. Is. 5. Pр. 415-426.

Downloads

Опубліковано

2021-12-23

Як цитувати

Щербина, С. (2021). МОДЕРНІЗАЦІЯ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ ДЛЯ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА БІОПАЛИВА. Вчені записки Університету «КРОК», (4(64), 153–163. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-64-153-163

Номер

Розділ

Розділ 7. Підприємництво, торгівля та біржова діяльність