СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОГО ВОЄННО-ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Л.Г. Шемаєва Національний інститут стратегічних досліджень
  • П.О. Толок Центральний науково-дослідний інститут ОВТ ЗСУ

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-64-21-27

Ключові слова:

міжнародне воєнно-економічне співробітництво, оборонно-промисловий комплекс, експортний потенціал, товари військового призначення та подвійного використання, ринок озброєнь

Анотація

Проведено аналіз видів військово-економічної діяльності, зазначених в Указі Президента України від 21.04.1999 № 422 «Про заходи щодо вдосконалення військово-технічного співробітництва України з іноземними державами», та оцінку їх достатності для гарантованого забезпечення потреб національної безпеки і оборони держави в озброєнні, військовій та спеціальній техніці за імпортом, розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу та посилення його експортного потенціалу, а також розширення можливостей міжнародного військово-економічного співробітництва України з іноземними державами та міжнародними організаціями. Мета дослідження полягає у обґрунтуванні та уточненні пріоритетів міжнародного військово-економічного співробітництва України на основі аналізу (огляду) сучасних тенденцій його розвитку. Акцентовано увагу на видах діяльності, які потребують поглибленого аналізу результатів їх практичного використання в інтересах імпорту оборонної продукції для потреб сектору безпеки і оборони України, а також для зростання обсягів експорту вітчизняних товарів військового призначення та товарів подвійного використання на світовий ринок озброєнь. Зазначено про недостатність наявних видів діяльності для здійснення повномасштабного співробітництва з провідними іноземними державами у військово-економічній сфері. Наголошено на доцільності започаткування нових видів діяльності у міжнародному військово-економічному співробітництві України, зокрема таких, які використовуються в країнах НАТО і ЄС та сприятимуть розширенню можливостей для вітчизняних державних замовників і оборонних підприємств у забезпеченні відповідних структур сектору безпеки і оборони України новітніми озброєннями та технікою, інноваційному розвитку і технологічному оновленню ОПК та посиленню його експортного потенціалу, а також наближенню механізмів функціонування вітчизняної системи міжнародного військово-економічного співробітництва України до євроатлантичних стандартів. Запропоновано, з урахуванням результатів проведення аналізу військово-економічного співробітництва та досвіду іноземних держав у цієї сфері, розпочати процес впровадження в Україні нових видів військово-технічної діяльності та актуалізації чинних нормативно-правових документів, що регулюють правові відносини у сфері ВЕС.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Л.Г. Шемаєва, Національний інститут стратегічних досліджень

д.е.н., професор, головний консультант відділу економічної стратегії

П.О. Толок, Центральний науково-дослідний інститут ОВТ ЗСУ

к.е.н., Заслужений економіст України, науковий співробітник

Посилання

Горбулін В. П. Хроніки передбачень: 2006–2017. Харків : Фоліо, 2017. 255 с.

Бадрак В. Надання прав підприємствам ОПК України на здійснення зовнішньоекономічної діяльності – вимога часу. Безпековий огляд ЦДАКР. 2018. № 2 (89). С. 13–16.

Convergence and divergence in Europe: Polish and Ukrainian cases : monogr. / State higher educational establishment Kyiv nat. econ. univ. named after Vadym Hetman ; Krakow Economic University ; D. Lukianenko [et al.] ; eds.: Dmytro Lukianenko, Viktor Chuzhykov, Michał Gabriel Woźniak. Kyiv : KNEU, 2013. 688 p.

Антонюк Л. Л. Міжнародна конкурентоспроможність країн: теорія та механізм реалізації. Київ : КНЕУ, 2004. 275 с.

Циганкова Т. Глобальний бренд країни у сучасних технологіях торговельно-маркетингової діяльності. Міжнародна економічна політика. 2011. Вип. 1–2. С. 5–31. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mep_2011_1-2_3.

Зовнішня торгівля України: ХХІ століття : монографія / А. А. Мазаракі, Т. М. Мельник, Н. О. Іксарова та ін. ; за заг. ред. А. А. Мазаракі. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2016. 600 с.

Downloads

Опубліковано

2021-12-23

Як цитувати

Шемаєва, Л., & Толок, П. (2021). СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОГО ВОЄННО-ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ. Вчені записки Університету «КРОК», (4(64), 21–27. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-64-21-27

Номер

Розділ

Розділ 2. Міжнародні економічні відносини