СТИМУЛИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ДЕТІНІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМНИЦТВА: СЕКТОРАЛЬНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2019-53-36-45

Ключові слова:

тіньова економіка, державна політика детінізації, підприємництво, інструменти детінізації підприємництва

Анотація

Для формування здорового конкурентного середовища і забезпечення раціональних структурних змін в системі національного господарства України особливо важливою є легалізація комерційної господарської діяльності. Ефективність державної політики у цій сфері в значній мірі залежить від усвідомлення домінантних особливостей злочинів (з тінізації економічних відносин) і відповідної диференціації застосовуваних інструментів, засобів та заходів за секторами вітчизняного підприємництва. В цих цілях виокремлено три групи секторів підприємництва України – суб’єкти малого бізнесу на спрощеній системі оподаткування, звітності та обліку, малі і середні підприємства та великі підприємства. Встановлено, що головними пріоритетами політики детінізації економіки у секторі «спрощенців» є оптимізація та модернізація спрощеної системи оподаткування, легалізація трудових відносин і зайнятості, унеможливлення «співпраці» з приховування доходів, фінансових ресурсів та операцій з юридичними особами на загальній системі оподаткування, недопущення здійснення окремих видів господарської діяльності без отримання необхідних дозвільних документів і ліцензій. У сегменті малих та середніх підприємств найбільш важливими завданнями є виявлення і недопущення неправдивого і неправомірного нарощування валових витрат, викриття тіньових операцій з купівлі/продажу бізнесу, матеріальних і нематеріальних активів, виведення з тіні оплати праці, недопущення фіктивного співробітництва підприємств з суб’єктами фінансового сектору, провадження нелегального господарювання і створення фіктивних підприємств. У секторі суб’єктів великого бізнесу державну системну політику детінізації важливо зорієнтувати на протидію і унеможливлення застосування офшорних юрисдикцій для виведення капіталу та ухилення від оподаткування, прозоре і справедливе відшкодування податку на додану вартість, розміщення державних замовлень, виявлення і легалізацію діяльності альтернативних банківських і платіжних систем, недопущення фіктивних операцій на ринку цінних паперів, адекватну протидію нелегальному імпорту, контрабанді та виробництву фальсифікованих товарів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Р. Р. Августин, Тернопільський національний економічний університет

д.е.н., доцент, доцент кафедри менеджменту та публічного управління

І. О. Демків, Тернопільський національний економічний університет

к.е.н., доцент кафедри менеджменту та публічного управління

Посилання

Мокій A. І., Флейчук М. І. Підвищення ефективності інституційного середовища як чинник детінізації економіки : аналітична записка. URL: http://www.niss.gov.ua/articles/716.

Тенденції тіньової економіки в Україні / Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. – 2016. URL: http://me.gov.ua/Documents/TendentsiiTinovoiEkonomiki.

Лупак Р. Л. Галузеві аспекти державної структурної політики імпортозаміщення в Україні. Інтелект XXI. 2017. Вип. 3. С. 36-42.

Куцик П. О., Васильців Т. Г. Теоретико-методичні засади та прикладні механізми державного регулювання розвитку внутрішньої торгівлі. Львів : В-во «Растер-7», 2016. 379 с.

Vlasiuk O., Olszewski W., Osinska M. and Voloshyn V. System transformations of the national economy : challenges and expectations : collective monograph. University of Economy Publishing House, Bydgoszcz, Poland, 2016. Vol. 1. 242 р.

Downloads

Опубліковано

2019-04-29

Як цитувати

Августин, Р. Р., & Демків, І. О. (2019). СТИМУЛИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ДЕТІНІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМНИЦТВА: СЕКТОРАЛЬНИЙ АСПЕКТ. Вчені записки Університету «КРОК», (1 (53), 36–45. https://doi.org/10.31732/2663-2209-2019-53-36-45

Номер

Розділ

Розділ 3. Фінанси, банківська справа та страхування